DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра травматології та ортопедії >
Наукові праці. (Травматологія) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/1159

Название: Моделирование фиксации берцовых костей напряженными петлями при повреждениях межберцового синдесмоза
Авторы: Кожемяка, М. А.
Головаха, Максим Леонідович
Панченко, С. П.
Красовский, В. Л.
Шевелев, А. В.
Kozhemyaka, M. A.
Golovakha, M. L.
Ключевые слова: магнитно-резонансная томография
голеностопный сустав
перелом лодыжек
напряженная петля
математический анализ
Дата публикации: 2015
Библиографическое описание: М. А. Кожемяка М. Л. Головаха С. П. Панченко В. Л. Красовский А. В. Шевелев Моделирование фиксации берцовых костей напряженными петлями при повреждениях межберцового синдесмоза / М. А. Кожемяка [и др.] // Ортопедия, травматология и протезирование. - 2015.- № 3 - С. 27-35.
Аннотация: Переломи кісточок у разі ушкоджень надп’ятково-гомілкового суглоба (НГС) супроводжуються травмами зв’язковихструктур синдесмозу й підвивихом стопи. Перспективною методикою лікування ушкоджень синдесмозу є фіксація напруженою петлею. Мета: на основі математичного аналізу і даних магнітно-резонансної томографії (МРТ) обґрунтувати правила застосування напруженої петлі в хірургічному лікуванні надсиндесмозних переломів зовнішньої кісточки. Завдання: 1) визначити оптимальний кут між двома напруженими петлями в горизонтальній площині для фіксації повного ушкодження міжгомілкового синдесмозу; 2) обґрунтувати рівень проведення напружених петель; 3) визначити анатомічні орієнтири для виконання фіксації синдесмозу напруженими петлями. Методи: математичною моделлю була спрощена схема навантаження в системі «великогомілкова кістка – малогомілкова кістка – напружена петля». МРТ виконали в 16 пацієнтів (7 жінок і 9 чоловіків, вік 20–38 років) без ознак ушкоджень кісткових структур і синдесмозу НГС. Проводили виміри на відстані 4 і 2 см над суглобовою щілиною НГС в аксіальній проекції. Результати: встановлено, що оптимальним є такий кут відхилення між напруженими петлями в горизонтальній площині, який забезпечує стабільність фіксації зовнішньої кісточки малогомілкової кістки у вирізці великогомілкової в сагітальній та фронтальній площинах. Для фіксації синдесмозу напружені петлі слід розташовувати якомога ближче до суглобової поверхні великогомілкової кістки. За допомогою МРТ встановлено, що максимально можливий кут між двома напруженими петлями в горизонтальній площині на рівні 2 см над суглобовою щілиною НГС в середньому на 10° більший, ніж на рівні 4 см над нею. Проведення петель не вище 2 см від площини НГС дасть змогу досягти максимально можливого кута між ними й забезпечить стабільну фіксацію зовнішньої кісточки малогомілкової кістки у вирізці великогомілкової в сагітальній і фронтальній площинах.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/1159
ISSN: ISSN 0030-5987
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Травматологія)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Статья моделирование межберцового Кожемяка Головаха Панченко.pdf1,56 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь