DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Наукова бібліотека >
Статті та доповіді. (НБ) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/13398

Название: Асистивні технології у бібліотеках: світовий і вітчизняний досвід
Авторы: Тюркеджи, Наталя Станіславівна
Ключевые слова: асистивні технології
інклюзивний простір у бібліотеці
доступність до інформації
користувачі з особливими потребами
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Тюркеджи Н. Асистивні технології у бібліотеках: світовий і вітчизняний досвід / Н. Тюркеджи // Бібліотечний вісник. - 2021. - № 1. - С. 48-55.
Аннотация: Актуальність теми дослідження. В інформаційну епоху, коли знання стають особливо важливими, загострюється проблема забезпечення доступності до них. У цих процесах не останню роль відіграє впровадження та використання асистивних (допоміжних) технологій у бібліотеках. Мета статті – виявити рівень впровадження асистивних технологій у роботу бібліотек, спираючись на вітчизняний та світовий досвід. Методологічною основою дослідження є принципи об’єктив- ності та всебічності. З позицій наукової методології проблема розглядається на основі системного підходу. Вирішення завдань здійснювалося за допомогою загальнонаукових і бібліографічних методів: теоретичного (аналіз, синтез), емпіричного (опис), порівняльного, дослідницького. Презентація основного матеріалу. Доводиться, що допоміжні технології надають людям з особливими потребами можливість бути продуктивнішими, незалежними, отримувати освіту та інформацію. Однією з ключових ролей бібліотеки в сучасному суспільстві є надання вільного доступу до мережі Інтернет, різноманітних онлайнових інструментів, ресурсів для навчання, працевлаштування, проведення досліджень тощо. Висновки. Ознайомлення з практикою використання асистивних технологій закордонних бібліотек надало змогу виокремити низку проблем, з якими стикаються й вітчизняні бібліотечні установи, а саме: недосконалість програмного забезпечення й низький рівень знань щодо використання допоміжних технологій у співробітників. Попри всі вище окреслені проблеми, в бібліотеках України спостерігається динамічне зростання кількості спеціальних центрів, діяльність яких зосереджена на обслуговуванні користувачів з особливими потребами. Практичне значення. Знайомство та вивчення світових практик використання допоміжних технологій у бібліотечній діяльності стає нагальною необхідністю та передумовою для розроблення власної програми з впровадження цих технологій в українських бібліотеках.
Описание: ORCID: http://orcid.org/0000-0001-6785-2900
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/13398
Располагается в коллекциях:Статті та доповіді. (НБ)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
bv_2021_1_8.pdf306,47 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь