DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Дисертації >
Дисертації. Фармацевтична хімія та фармакогнозія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/15719

Название: Фармакогностичне вивчення Cirsium Arvense (L.) Scop. і Cirsium Vulgare (Savi) Ten. флори України
Другие названия: The Pharmacognostic study Cirsium Arvense (L.) Scop. and Cirsium Vulgare (Savi) Ten. flora of Ukraine
Авторы: Попова, Яна Василівна
Popova, J. V.
Ключевые слова: осот звичайний
осот польовий
фармакогностичне вивчення
біологічно активні речовини
ліофілізовані екстракти
протизапальна
гепатопротекторна
антиоксидантна активність
Cirsium vulgare (Savi) Ten.
Cirsium arvense (L.) Scop.
pharmacognostic study
biologically activity compounds
lyophilized extracts
antiinflammatory
hepatoprotective
antioxydative activities
Дата публикации: 2020
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Попова Яна Василівна. Фармакогностичне вивчення Cirsium arvense (L.) Scop. і Cirsium vulgare (Savi) Ten. флори України : дис. ... на здоб. наук. ступеня канд. фарм. наук : 15.00.02 - Фармацевтична хімія та фармакогнозія, 22 - Охорона здоров'я / Я. В. Попова ; МОЗ України, Запоріз. держ. мед. ун-т. - Запоріжжя, 2020. - 231 с.
Аннотация: Дисертаційна робота присвячена фармакогностичному вивченню трави, суцвіть та листя Cirsium vulgare (Savi) Ten. і Cirsium arvense (L.) Scop. флори України, отриманню та дослідженню екстрактів та їх основі. Методами ВЕРХ, ТШХ, ГХ-МС у рослинній сировині Cirsium vulgare (Savi) Ten. ідентифіковано 128 сполук, вперше 58; Cirsium arvense (L.) Scop. ідентифіковано 125 сполук, вперше 55. У рослинній сировині Cirsium vulgare (Savi) Ten. визначено: 14 флавоноїдів, 8 гідроксикоричних кислот, аскорбінову кислоту та суму органічних кислот, 12 жирних кислот, 24 сполук ліпофільної природи, 2 каротиноїди, 15 амінокислот, 24 компонента ефірної олії, 13 моносахаридів. У рослинній сировині Cirsium arvense (L.) Scop. визначено: 16 флавоноїдів, 5 гідроксикоричних кислот, аскорбінову кислоту та суму органічних кислот, 11 жирних кислот, 25 сполук ліпофільної природи, 2 каротиноїди, 15 амінокислот, 22 компонента ефірної олії, 13 моносахаридів. У траві видів досліджено вміст 19 неорганічних елементів та нітратів. Методом ВЕРХ у траві Cirsium vulgare (Savi) Ten. досліджено 14 флавоноїдів та 8 гідроксикоричних кислот. Вперше ідентифіковані: лінарін, кемпферол-3-О-метиловий естер, кемпферол-3-О-β-D-глюкопіранозид, лютео-лін-5-О-β-D-глюкопіранозид, гіспідулін-7-О-β-D-глюкопіранозид, неохлорогенова, кафтарова, п-кумарова, кавова, п-оксибензойна, бузкова та протокатехова кислота. У траві Cirsium arvense (L.) Scop. досліджено 16 флавоноїдів та 5 гідроксикоричних кислот. Вперше ідентифіковані: гіспідулін-7-О-β-D-глюкопіранозид, кемпферол-3-О-β-D-глюкопіранозид, кверцетин-3-О-β-D-глюкопіранозид, лютеолін-5-О-β-D-глюкопіранозид, кафтарова, протокатехова та неохлорогенова кислота. Вміст суми флавоноїдів у перерахунку на лютеолін-7-О-β-D-глюкопіранозид Cirsium vulgare (Savi) Ten. складав у суцвіттях до 2,12±0,12 %, траві до 2,10±0,12 %; Cirsium arvense (L.) Scop. відповідно до 3,12±0,23 % та 3,10±0,22 %. Ідентифіковані каротиноїди β-каротин та лютеїн. В траві Cirsium vulgare (Savi) Ten. вміст складав до 13,62±1,37 мг%; траві Cirsium arvense (L.) Scop. до 14,91±1,37 мг%. Методом потенціометрії у траві Cirsium vulgare (Savi) Ten. встановлено кількісний вміст окиснюваних фенолів (3,62±0,37 %) та дубильних речовин (13,12±1,33 %). У траві Cirsium arvense (L.) Scop. відповідно до 5,14±0,48 % та 14,91±1,37 %. Вперше методом ГРХ у траві Cirsium vulgare (Savi) Ten. досліджено 12 жирних кислот (5,21±0,50 %; ненасичених до 82,68±8,11 %). Переважали: олеїнова (34,81±3,22 %), лінолева (28,91±2,62 %), ліноленова (18,98±1,65 %), пальмітинова (8,45±0,81 %), стеаринова (3,89±0,35 %), арахінова (3,22±0,29 %). У траві Cirsium arvense (L.) Scop. досліджено 11 жирних кислот (4,44±0,41 %; ненасичених до 82,87±8,19 %). Переважали: лінолева (32,33±3,11 %), олеїнова (24,79±2,30 %), ліноленова (16,78±1,51 %), пальмітинова (10,76±1,05 %), стеаринова (4,42±0,40 %), доказадіенова (3,52±0,33 %), пальмітоолеїнова (3,21±0,30 %). Вперше методом ГРХ-МС у траві Cirsium vulgare (Savi) Ten. ідентифіковано 24 сполуки ліпофільної природи. Переважали: хоп-22(29)-ен-3-β-ол (49,12±4,82 %), олеан-12-ен-3-метокси-3-β-ол (15,62±1,60 %), урс-12-ен-24-оїкової кислоти-3-оксо-метиловий естер (+)- (9,93±0,91 %), олеан-18-ен-28-оїкової кислоти-3-оксоетиловий естер (8,81±0,89 %), нонакозан (5,00±0,51 %), гентриаконтан (2,31±0,22 %), гептакозан (1,79±0,19 %), вітамін Е (1,37±0,15 %). У траві Cirsium arvense (L.) Scop. ідентифіковано 25 сполук. Переважали: хоп-22 (29)-ен-3-β-ол (55,12±5,44 %), урс-12-ен-3-β-oл ацетат (22,27±2,26 %), 1-іододекан (5,92±0,61 %), етилікозаноат (3,52±0,41 %), олеан-18-ен-28-оїкової кислоти-3-оксоетиловий естер (3,20±0,33 %), гентриаконтан (1,77±0,18 %). The dissertation is devoted to the pharmacognostical study of herbs, inflorescences and leaves of Cirsium vulgare (Savi) Ten. and Cirsium arvense (L.) Scop. of Ukrainian flora, obtaining and research of their basis extracts. By HPLC, TLC and GC-MS methods, 128 compounds were identificated in herbal raw material of Cirsium vulgare (Savi) Ten., of which for the first time 58 compounds; in Cirsium arvense (L.) Scop. – 125 compounds, of which for the first time 55 compounds. The 14 flavonoids, 8 hydroxycholic acids, ascorbic acid and the sum of organic acids, 12 fatty acids, 24 compounds of the lipophilic fraction, 2 carotenoids, 15 amino acids , 24 components of essential oil, 13 monosaccharides were quantified in herbal raw material of Cirsium vulgare (Savi) Ten. The 16 flavonoids, 5 hydroxycholic acids, ascorbic acid and the sum of organic acids, 11 fatty acids, 25 compounds of the lipophilic fraction, 2 carotenoids, 15 amino acids free and 15 amino acids in protein , 22 components of essential oil, 13 monosaccharides were quantified in herbal raw material of Cirsium arvense (L.) Scop. In herbs were contented and determined the 19 inorganic elements and nitrates. By the method of HPLC in the herbs of Cirsium vulgare (Savi) Ten. were identified up to 14 flavonoids, of which for the first time: linarin, campferol-3-Omethyl ester, campferol-3-O-β-D-glucopyranoside, luteolin-5-O-β-D-glucopyranoside, hyspidulin-7-О-β-D-glucopyranoside. Up to 8 hydroxycinnamic acids of which for the first time: neochlorogenic, caftaric, p-coumaric, caffeic, p-oxybenzoic, syrengic, p-cathechic, were identified. In the herbs of Cirsium arvense (L.) Scop. were identified up to 16 flavonoids, of which for the first time: hyspidulin-7-О-β-Dglucopyranoside, campferol-3-O-β-D-glucopyranoside, quercetin-3-О-β-D-glucopyranoside, luteolin-5-O-β-D-glucopyranoside. Up to 5 hydroxycinnamic acids of which for the first time: caftaric, p-cathechic, neochlorogenic were identified. Quantitative content of the flavonoids in herbal raw material of Cirsium vulgare (Savi) Ten. were comprised for inflorescences up to 2,12±0,12 %; herbs up to 2,10±0,12 %; of Cirsium arvense (L.) Scop. for inflorescences up to 3,12±0,23 %; herbs up to 3,10±0,22 %. The carotinoids β-carotene and lutein were identified. In the herbs of Cirsium vulgare (Savi) Ten. quantitative content of carotenoids was up to 13,62±1,37 mg%; in the herbs of Cirsium arvense (L.) Scop. up to 14,91±1,37 mg%. In the herbs of Cirsium vulgare (Savi) Ten., the quantitative content of oxidizing phenols and tannins by the potentiometry method were determined. Accordingly, were up to 3,62±0,37 % and 13,12±1,33 %. In the herbs of Cirsium arvense (L.) Scop. accordingly were up to 5,14±0,48 % and 14,91±1,37 %. For the first time, 12 fatty acids (5,21±0,50 %; unsaturated to 82,68±8,11 %) were identified in the herbs of Cirsium vulgare (Savi) Ten. by the GLC method. In the highest concentrations accumulated: oleinic (34,81±3,22 %), linoleic (28,91±2,62 %), linolenic (18,98±1,65 %), palmitic (8,45±0,81 %), stearinic (3,89±0,35 %), arachinic (3,22±0,29 %). In the herbs of Cirsium arvense (L.) Scop. were identified 11 fatty acids (4,44±0,41 %; unsaturated to 82,87±8,19 %). In the highest concentrations accumulated: linoleic (32,33±3,11 %), oleinic (24,79±2,30 %), linolenic (16,78±1,51 %), palmitic (10,76±1,05 %), stearinic (4,42±0,40 %), docosadienoic (3,52±0,33 %), palmitooleic (3,21±0,30 %). For the first time, accumulation of the 24 lipophilic compounds Cirsium vulgare (Savi) Ten. herbs by the method of GC-MS were determined. Prevailing in the composition: hop-22(29)-еn-3-β-оl (49,12±4,82 %), olean-12-еn-3-methoxy-3-β-оl (15,62±1,60 %), urs-12-еn-24-oic-3-оxy-methyl ester (+) (9,93±0,91 %), olean-18-еn-28-oic-3-oxy-ethyl ester (8,81±0,89 %), nonacosane (5,00±0,51 %), hentricontane (2,31±0,22 %), heptacosane (1,79±0,19 %), vitamin Е (1,37±0,15 %). The accumulation of the 25 lipophilic compounds Cirsium arvense (L.) Scop. herbs were determined. Prevailing in the composition: hop-22 (29)-еn-3-β-оl (55,12±5,44 %), urs-12-еn-3-β-ol acetat (22,27±2,26 %), 1-іоddecan (5,92±0,61 %), ethyl docosanoat (3,52±0,41 %), olean-18-еn-28-oic-3-oxy-ethyl ester (3,20±0,33 %), hentricontane (1,77±0,18 %).
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/15719
Располагается в коллекциях:Дисертації. Фармацевтична хімія та фармакогнозія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
16068134752.pdf3,78 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь