|
IRZSMU >
Дисертації >
Дисертації. Педіатрія >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/15775
|
Название: | Диференційований підхід до діагностики, лікування та профілактики харчової гіперчутливості у дітей |
Другие названия: | Differential approach to the diagnostics, treatment and prophylaxis of the food hypersensitivity in children |
Авторы: | Пахольчук, Ольга Петрівна Pakholchuk, O. P. |
Ключевые слова: | харчова гіперчутливість епідермальна та мукозальна дисфункція лікування профілактика food hypersensitivity epidermal barrier and mucosal barrier dysfunction treatment prophylaxis |
Дата публикации: | 2019 |
Издатель: | Запорізький державний медичний університет |
Библиографическое описание: | Пахольчук Ольга Петрівна Диференційований підхід до діагностики, лікування та профілактики харчової гіперчутливості у дітей: дис. ... канд. мед. наук : 14.01.10 - Педіатрія / О. П. Пахольчук; МОЗ України, Запоріз. держ. мед. ун-т. – Запоріжжя, 2019. - 347 с. |
Аннотация: | Дисертаційна робота присвячена удосконаленню діагностики,
лікування та профілактики харчової гіперчутливості (ХГ) у дітей на підставі
розробки та наукового обґрунтування програми диференційованої
діагностики, шляхом вивчення факторів ризику, патогенетичних механізмів,
особливостей клінічного перебігу захворювання.
Обстежено 424 пацієнта віком 1 місяць - 18 років (середній вік - 26,28
[12,00; 54,25] місяців), а також 217 практично здорових дітей (6 - 18 років).
Перший етап роботи передбачав вивчення клініко-лабораторних
особливостей ХГ у дітей. Виявлено, що використання стандартних методів
алергологічного обстеження (прик-тест, визначення специфічних IgE (spIgE),
оральної провокаційної проби (ОПП)) дозволяє підтвердити імунні
механізми розвитку симптомів ХГ у 37,64 % пацієнтів, при цьому їх
інформативність відрізняється залежно від віку дитини, дебюту симптомів.
Проаналізовано відношення шансів позитивного результату традиційних
методів алергологічного обстеження дітей із різними особливостями перебігу
ХГ.
Доведено, що статистична міра узгодження між результатом прик-теста
та визначення spIgE є найнижчою у дітей віком до 1 року (к 0,16 (95 % ДІ -
0,1-0,42)), а у дітей старше 1 року є середньою (к 0,5 (95 % ДІ 0,4-0,59)) та
дорівнює мірі узгодження між визначенням spIgE та ОПП (к 0,5 (95 % ДІ
0,47-0,53)).
The dissertation is devoted to the improvement of diagnostics, treatment and
prevention of food hypersensitivity (FH) in children on the basis of development
and scientific substantiation of the program of differentiated diagnosis, by studying
risk factors, pathogenetic mechanisms, features of the clinical course of the
disease.
424 patients aged 1 month - 18 years (age - 26,28 [12,00, 54,25] months)
were examined, as well as 217 practically healthy children (6-18 years old).
The first stage of the work involved the study of clinical and laboratory
characteristics of FH in children. It was found that use of standard methods of
allergic examination (prick-test, determination of specific IgE (spIgE), oral
challenge test (OCT)) can confirm immune mechanisms of development of
symptoms of FH in 37,64 % of patients, while their informativeness differs
depending on the child's age, the debut of symptoms. The ratio of the chances of a
positive result of traditional methods of allergic examination of children with
different peculiarities of the course of FH was analyzed.
It was proved that the statistical measure of the agreement between the result
of the blind test and the definition of spIgE is the lowest in children under the age
of 1 (к 0,16 (95 % CI -0,1-0,42)) and in children over the age of 1 is the average (к
0,5 (95 % CI 0,4-0,59)) and is equal to the degree of agreement between the
definition of spIgE and OCT (к 0,5 (95 % CI 0,47-0,53)). |
URI: | http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/15775 |
Располагается в коллекциях: | Дисертації. Педіатрія
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|