DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра акушерства і гінекології >
Наукові праці. (Акушерство і гінекологія) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/16666

Название: Особливості діагностики синдрому полікістозу яєчників у дівчат-підлітків
Авторы: Сергієнко, Марина Юріївна
Сюсюка, Володимир Григорович
Гайдай, Наталія Вікторівна
Колокот, Наталя Григорівна
Дейніченко, Олена Валеріївна
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Особливості діагностики синдрому полікістозу яєчників у дівчат-підлітків / М. Ю. Сергієнко, В. Г. Сюсюка, Н. В. Гайдай, Н. Г. Колокот, О. В. Дейніченко // Innovative trends of science and practice, tasks and ways to solve them : Proceedings of the ХVI International Scientific and Practical Conference (April 26-29, Greece). - Athens, 2022. - P. 375-378.
Аннотация: Синдром полікістозу яєчників (СПКЯ) – ендокринне захворювання, що вражає до 13 % жінок репродуктивного віку та до 18 % дівчат-підлітків [1, 2, 3, 4, 5]. Формування та маніфестація його клінічних проявів часто починаються саме у підлітковому віці. Тісна асоціація синдрому з метаболічними порушеннями тягне за собою розвиток таких ускладнень, як ожиріння, у 10 разів підвищує ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу, у 7 разів – артеріальної гіпертензії та ішемічної хвороби серця, у тому числі інфаркту міокарда, більш ніж у 2 рази – ризик розвитку онкологічних захворювань яєчників, ендометрію, молочної залози [6]. Базою для встановлення діагнозу залишаються Роттердамські критерії 2003 року: клінічна та/або біохімічна гіперандрогенія (ГА), оліго- або ановуляція; полікістозна трансформація яєчників, яка виявлена під час ультразвукового дослідження. Діагноз ставиться за наявності двох із трьох ознак за умови виключення інших захворювань, що проявляються класичними клінічними ознаками ГА та порушеннями менструального циклу Також підтверджено актуальність визначення фенотипів синдрому [7, 8, 9].
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/16666
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Акушерство і гінекологія)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Innovative-trends-of-science-and-practice_2022_375-378.pdf1,24 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь