DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра онкології та онкохірургії >
Наукові праці. (Онкологія) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/17422

Название: Харчування та рак: сучасні аспекти здорового способу життя (огляд літератури)
Другие названия: Nutrition and cancer: modern aspects of a healthy lifestyle (literature review)
Авторы: Колеснік, Олексій Петрович
Левик, Олена Миколаївна
Чернявський, Дмитро Євгенійович
Кузьменко, Владислав Олександрович
Литвиненко, Л. С.
Kolesnik, О. P.
Levyk, О. M.
Cherniavskyi, D. Ye.
Kuzmenko, V. O.
Lytvynenko, L. S.
Ключевые слова: харчування
режим харчування при раку
кетогенна дієта
середземноморська дієта
голодування
food
diet
cancer
ketogenic diet
Mediterranean diet
fasting
Дата публикации: 2022
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Харчування та рак: сучасні аспекти здорового способу життя (огляд літератури) / О. П. Колеснік, О. М. Левик, Д. Є. Чернявський, В. О. Кузьменко, Л. С. Литвиненко // Патологія. - 2022. - Т. 19, № 2(55). – С. 135-141. - DOI: 10.14739/2310-1237.2022.2.258362.
Аннотация: Незважаючи на істотні покращення в скринінгу, діагностиці та таргетній терапії, рак залишається другою провідною причиною смерті в світі. Стає все більш очевидним, що дієта та спосіб життя відіграють важливу роль у розвитку та прогресуванні раку. Отже, різні дієтичні комбінації можна пропонувати для зниження ризику раку та для покращення впливу основної терапії. Харчування тісно пов’язане з раком. Канцерогени у харчових продуктах, макроелементи, мікроелементи, як-от вітаміни А, С та D, харчові волокна, модуляція метаболізму дієтою, харчові добавки й антиканцерогени у продуктах впливають на розвиток раку. У цій статті здійснили огляд досліджень щодо зв’язку між харчуванням і раком, а також наведено чинні дієтичні рекомендації щодо зниження ймовірності виникнення раку. Мета роботи – аналіз відомостей фахової літератури щодо впливу різних режимів харчування в онкологічних хворих. Despite significant improvements in screening, diagnosis and targeted therapy, cancer remains the second leading cause of death in the world. It is becoming increasingly clear that diet and lifestyle play a significant role in the development and progression of cancer. Thus, various dietary combinations can be proposed to reduce the risk of cancer and to improve the impact of basic therapy. Nutrition is closely linked to cancer. Food carcinogens, macronutrients, micronutrients such as vitamins A, C and D, dietary fiber, modulation of metabolism by diet, dietary supplements and anticancer agents in food affect the development of cancer. This article discusses research on the relationship between nutrition and cancer, as well as current dietary guidelines for reducing the risk of cancer. The aim of the study is to analyze information from the professional literature on the influence of various nutritional regimes in cancer patients.
Описание: Колеснік О. П. - ORCID ID: 0000-0001-7084-6720; Левик О. М. - ORCID ID: 0000-0001-5095-197X; Чернявський Д. Є. - ORCID ID: 0000-0002-2033-7466; Кузьменко В. О. - ORCID ID: 0000-0001-7243-2476; Литвиненко Л. С. - ORCID ID: 0000-0002-7119-8654.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/17422
Располагается в коллекциях:Аспірантура: наукові праці, доповіді, тези
Наукові праці. (Онкологія)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
с135-141-0.pdf914,67 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь