DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра іноземних мов >
Наукові праці. (Іноземні мови) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/19513

Название: Естетичний смак як інструмент фахової підготовки майбутніх лікарів та фармацевтів
Другие названия: Aesthetic taste as a tool for professional training of future doctors and pharmacists
Авторы: Орел-Халік, Юлія Владиславівна
Ключевые слова: естетичний смак
медична сфера
лікарі
фармацевти
заклад вищої освіти МОЗ України
aesthetic taste
medical field
doctors
pharmacists
institution of higher education of the Ministry of Health of Ukraine
Дата публикации: 2022
Издатель: Видавничий дім «Гельветика»
Библиографическое описание: Орел-Халік Ю. В. Естетичний смак як інструмент фахової підготовки майбутніх лікарів та фармацевтів / Ю. В. Орел-Халік // Інноваційна педагогіка. – 2022. - Вип. 54, Т. 2.- С.90-93. - DOI https://doi.org/10.32782/2663-6085/2022/54.2.16.
Аннотация: У статті розглянуто сутність естетичного смаку майбутнього працівника медичної сфери. Встановлено, що формування естетичного смаку повинно займати одне з пріоритетних місць в системі фахової підготовки лікарів та фармацевтів. Обґрунтовано що естетичний смак не тільки формує моральний облік представників медичної галузі, але і створює ту необхідну морально-психологічну атмосферу, яка стимулює високоморальні вчинки, регулює поведінку співробітників, примушує діяти за законами краси. Доведено, що основною метою формування естетичного смаку майбутніх лікарів та фармацевтів є узгодження їх поведінки з інтересами суспільства (моральними нормами), перетворення знань у переконання, формування позитивних моральних почуттів. З’ясовано, що необхідність формування естетичного смаку студентів медичних ЗВО обумовлена рядом причин: по-перше тим, що людина від народження не має естетичного смаку, а лише може сформувати його у процесі своєї життєдіяльності; по-друге, тим, що особистий досвід будь-якого студента відображає його індивідуальні інтереси. Доведено, що „естетичний смак” як безпосереднє відображення естетичних особливостей фахової діяльності є органічним складником і одночасно показником фахової та загальної естетичної культури, важливим чинником її мотивації. Таким чином, сутність естетичного смаку майбутнього лікаря та фармацевта полягає не тільки в здатності розуміти прекрасне в мистецтві та явищах навколишнього світу, а й в особливому ставленні до життя, емоційно-раціональному освоєнні дійсності, знаходженні прекрасного у фаховій діяльності й отриманні задоволення від неї. Визначено й теоретично обґрунтовано критерії та показники сформованості естетичного смаку медичних працівників. У статті проаналізовано функції естетичного смаку, та виділено функції естетичного смаку майбутніх лікарів та фармацевтів. Важливими складовими формування компетентності лікарів та фармацевтів є індивідуальна, творча, соціальна, рефлексійна, мотиваційно-ціннісна, естетична спрямованість. The article discusses the essence of the aesthetic taste of the future worker of the medical branch. It was established that the formation of aesthetic taste should occupy one of the priority places in the system of professional training of doctors and pharmacists. It is substantiated that aesthetic taste not only forms the moral account of representatives of the medical branch, but also creates the necessary moral and psychological atmosphere that stimulates highly moral actions, regulates the behavior of employees and forces them to act according to the laws of beauty. It has been proved that the main goal of forming the aesthetic taste of future doctors and pharmacists is to harmonize their behavior with the interests of society (moral norms), to transform knowledge into beliefs, and to form positive moral feelings. It was found that the need to form the aesthetic taste of students of medical higher educational institutions is due to a number of reasons: firstly, the fact that a person does not have an aesthetic taste from birth, but can only form it in the course of his life; secondly, that the personal experience of any student reflects his individual interests. It is proved that "aesthetic taste" as a direct reflection of aesthetic features of professional activity is an organic component and at the same time an indicator of professional and general aesthetic culture, an important factor of its motivation. Thus, the essence of the aesthetic taste of the future doctor and pharmacist lies not only in the ability to understand the beauty of art and the phenomena of the surrounding world, but also in a special attitude to life, emotional and rational mastering of reality, finding the beauty in professional activity and getting pleasure from it. The criteria and indicators of the formation of the aesthetic taste of medical workers are defined and theoretically substantiated. The article analyzes the functions of aesthetic taste, and highlights the functions of aesthetic taste of future doctors and pharmacists. Individual, creative, social, reflective, motivationalvalue, aesthetic orientation are important components of the formation of competence of doctors and pharmacists.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/19513
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Іноземні мови)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
с90-93.pdf291,28 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь