|
IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра іноземних мов >
Наукові праці. (Іноземні мови) >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/19513
|
Название: | Естетичний смак як інструмент фахової підготовки майбутніх лікарів та фармацевтів |
Другие названия: | Aesthetic taste as a tool for professional training of future doctors and pharmacists |
Авторы: | Орел-Халік, Юлія Владиславівна |
Ключевые слова: | естетичний смак медична сфера лікарі фармацевти заклад вищої освіти МОЗ України aesthetic taste medical field doctors pharmacists institution of higher education of the Ministry of Health of Ukraine |
Дата публикации: | 2022 |
Издатель: | Видавничий дім «Гельветика» |
Библиографическое описание: | Орел-Халік Ю. В. Естетичний смак як інструмент фахової підготовки майбутніх лікарів та фармацевтів / Ю. В. Орел-Халік // Інноваційна педагогіка. – 2022. - Вип. 54, Т. 2.- С.90-93. - DOI https://doi.org/10.32782/2663-6085/2022/54.2.16. |
Аннотация: | У статті розглянуто сутність естетичного смаку майбутнього працівника медичної сфери. Встановлено, що формування
естетичного смаку повинно займати одне
з пріоритетних місць в системі фахової підготовки лікарів та фармацевтів.
Обґрунтовано що естетичний смак не
тільки формує моральний облік представників медичної галузі, але і створює ту необхідну морально-психологічну атмосферу, яка
стимулює високоморальні вчинки, регулює
поведінку співробітників, примушує діяти за
законами краси.
Доведено, що основною метою формування
естетичного смаку майбутніх лікарів та
фармацевтів є узгодження їх поведінки
з інтересами суспільства (моральними
нормами), перетворення знань у
переконання, формування позитивних
моральних почуттів.
З’ясовано, що необхідність формування
естетичного смаку студентів медичних
ЗВО обумовлена рядом причин: по-перше
тим, що людина від народження не має
естетичного смаку, а лише може сформувати його у процесі своєї життєдіяльності;
по-друге, тим, що особистий досвід будь-якого студента відображає його індивідуальні інтереси.
Доведено, що „естетичний смак” як безпосереднє відображення естетичних особливостей фахової діяльності є органічним
складником і одночасно показником фахової
та загальної естетичної культури, важливим чинником її мотивації.
Таким чином, сутність естетичного смаку
майбутнього лікаря та фармацевта полягає
не тільки в здатності розуміти прекрасне в
мистецтві та явищах навколишнього світу,
а й в особливому ставленні до життя, емоційно-раціональному освоєнні дійсності, знаходженні прекрасного у фаховій діяльності й
отриманні задоволення від неї.
Визначено й теоретично обґрунтовано критерії та показники сформованості естетичного смаку медичних працівників.
У статті проаналізовано функції естетичного смаку, та виділено функції естетичного
смаку майбутніх лікарів та фармацевтів.
Важливими складовими формування компетентності лікарів та фармацевтів є індивідуальна, творча, соціальна, рефлексійна,
мотиваційно-ціннісна, естетична спрямованість. The article discusses the essence of the aesthetic
taste of the future worker of the medical
branch. It was established that the formation of
aesthetic taste should occupy one of the priority
places in the system of professional training of
doctors and pharmacists.
It is substantiated that aesthetic taste not only
forms the moral account of representatives of the
medical branch, but also creates the necessary
moral and psychological atmosphere that stimulates
highly moral actions, regulates the behavior
of employees and forces them to act according to
the laws of beauty.
It has been proved that the main goal of forming the
aesthetic taste of future doctors and pharmacists
is to harmonize their behavior with the interests of
society (moral norms), to transform knowledge into
beliefs, and to form positive moral feelings.
It was found that the need to form the aesthetic
taste of students of medical higher educational
institutions is due to a number of reasons: firstly,
the fact that a person does not have an aesthetic
taste from birth, but can only form it in the course
of his life; secondly, that the personal experience
of any student reflects his individual interests.
It is proved that "aesthetic taste" as a direct reflection
of aesthetic features of professional activity is
an organic component and at the same time an
indicator of professional and general aesthetic
culture, an important factor of its motivation.
Thus, the essence of the aesthetic taste of the
future doctor and pharmacist lies not only in the
ability to understand the beauty of art and the
phenomena of the surrounding world, but also in
a special attitude to life, emotional and rational
mastering of reality, finding the beauty in professional
activity and getting pleasure from it.
The criteria and indicators of the formation of the
aesthetic taste of medical workers are defined
and theoretically substantiated.
The article analyzes the functions of aesthetic
taste, and highlights the functions of aesthetic
taste of future doctors and pharmacists. Individual,
creative, social, reflective, motivationalvalue,
aesthetic orientation are important components
of the formation of competence of doctors
and pharmacists. |
URI: | http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/19513 |
Располагается в коллекциях: | Наукові праці. (Іноземні мови)
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|