|
IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії >
Наукові праці. (Анестезіологія та інтенсив. терапія) >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/19873
|
Название: | Вплив підвищеного споживання білка та дотації L-карнітину на результати виходжування доношених новонароджених в інтенсивній терапії |
Другие названия: | The influence of increased protein intake and L-carnitine supply on the outcomes of term newborns in intensive therapy |
Авторы: | Анікін, Іван Олександрович Стрижак, Лілія Сергіївна Anikin, I. O. Stryzhak, L. S. |
Ключевые слова: | діти харчування інтенсивна терапія білок новонароджений children nutrition assessment intensive care protein newborn |
Дата публикации: | 2023 |
Издатель: | Запорізький державний медико-фармацевтичний університет |
Библиографическое описание: | Анікін І. О. Вплив підвищеного споживання білка та дотації L-карнітину на результати виходжування доношених новонароджених в інтенсивній терапії / І. О. Анікін, Л. С. Стрижак / Патологія. - 2023. - Т. 20, № 3(59). - C. 271-280. - DOI: 10.14739/2310-1237.2023.3.288644. |
Аннотация: | Мета роботи – оцінити вплив короткотривалого підвищеного споживання білка доношеними новонародженими та
дотації L-карнітину на основні показники ефективності лікування у відділенні інтенсивної терапії.
Матеріали та методи. Для перевірки впливу запропонованого методу харчування новонароджених у дослідження
залучили 59 доношених дітей, яких рандомно поділили на дві групи. Діти першої групи (n = 30) отримували стандартне харчування молоком матері або формулою, пацієнти другої групи (n = 29) одержували фортифікований білковою
добавкою харчовий продукт і дотацію L-карнітину протягом перебування в лікарні.
Результати. Немовлята обох груп мали статистично зіставні антропометричні характеристики на початку дослідження.
Пропорції дітей обох статей відповідали межам 50 % перцентилю. Починаючи з третього тижня, споживання калорій
у групі стандартного харчування (СХ) та групі збагачення (ГЗ) становило 111,83 ± 7,19 ккал/кг/добу та 113,44 ± 5,61
ккал/кг/добу відповідно, p = 0,0667. На 1 г білка діти у ГЗ споживали кількість небілкових калорій на рівні 28,68 (27,50;
29,80) ккал/кг/добу, а пацієнти із групи СХ – 42,37 (41,60; 38,00) ккал/кг/добу (U = 28,0000, p = 0,0001). Дотація карнітину в ГЗ сприяла підвищенню рівня вільного карнітину в зразках плазми крові, що одержали безпосередньо перед
випискою дітей додому. on the main indicators of treatment effectiveness in the intensive care unit.
Materials and methods. To check the impact of the proposed method of feeding newborns, the life indicators of 59 full-term
children, who were randomly divided into two groups, were studied. The first group (n = 30) received standard nutrition with
mother’s milk or formula, the second group (n = 29) received a food product fortified with a protein supplement and a subsidy
of L-carnitine during hospital stay.
Results. Infants of both groups had statistically equivalent anthropometric characteristics at the beginning of the study. The
proportions of infants of both sexes were within the 50 % percentile. Starting from the third week, caloric intake for the standard
diet group (SG) and the enrichment group (FG), respectively, was 111.83 ± 7.19 kcal/kg/day, against 113.44 ± 5.61 kcal/kg/day,
p = 0.0667. Per 1 g of protein, children in the FG group had amount of non-protein calories as 28.68 (27.50; 29.80) kcal/kg/day,
compared to the indicator in the SG group of 42.37 (41.60; 38.00) kcal/kg/day, with U = 28.0000; p = 0.0001. Carnitine supplementation
in the FG group led to an increase in the level of free carnitine in the last blood plasma samples, before the
children were discharged home. |
Описание: | Анікін І. О. - ORCID ID: 0000-0002-1125-0123;
Стрижак Л. С. - ORCID ID: 0000-0002-4204-2159. |
URI: | http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/19873 |
Располагается в коллекциях: | Наукові праці. (Анестезіологія та інтенсив. терапія)
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|