DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра клінічної фармації, фармакотерапії, фармакогнозії та фармацевтичної хімії ННІПО >
Наукові праці. (Клінічна фармація ННІПО) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/20877

Название: Структура інформаційно-освітнього середовища медичного університету
Другие названия: The structure of information and education environment of a medical university
Авторы: Іванькова, Наталя Анатоліївна
Рижов, Олексій Анатолійович
Ivankova, N. A.
Ryzhov, O. A.
Ключевые слова: інформаційно-освітній простір
медичний ЗВО
дистанційне навчання
COVID-19
хмарне середовище
структура інформаційно-освітнього комплексу
information and educational space
medical education
distance learning
cloud services
structure of information and education complex
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Іванькова Н. Структура інформаційно-освітнього середовища медичного університету / Н. Іванькова, О. Рижов // Інформаційні технології і засоби навчання. - 2024. - Т. 99, N 1. - С. 118-137. - https://doi.org/10.33407/itlt.v99i1.4625.
Аннотация: Авторами розглянуто процес трансформації інфраструктури освітнього середовища медичних університетів на етапі переходу до змішаної форми навчання в період карантину COVID-19. Аналіз наукових публікації з питань цифрової трансформації системи вищої освіти показав ефективність гібридної моделі організації віртуального освітнього середовища, яка об’єднує наземну інфраструктуру університету та може мати приватну та публічну хмари. Гібридна модель дозволяє забезпечити відповідні технологічні умови для якісної організації роботи викладачів в онлайн-режимі системи дистанційного навчання. Хмарні сервіси дозволяють організувати віртуальне групове освітнє середовище (віртуальну аудиторію) та персональне середовище для студентів. Авторами проаналізовано зміни інфраструктури Запорізького державного медичного університету (ЗДМУ) при цифровій трансформації освітнього процесу в період карантину COVID-19, що стало підґрунтям для розробки структурної моделі інформаційно-освітнього середовища університету. У роботі акцентовано увагу на те, що однією з особливостей організації навчального процесу в медичних закладах вищої освіти (ЗВО) є використання спеціальних засобів навчання: програмно-апаратного комплексу дослідження стану пацієнта, телемедичного комплексу, комп’ютерного залу зі спеціалізованим ліцензійним програмним забезпеченням для самопідготовки до ліцензійного іспиту КРОК 1,2,3 тощо. Авторами проведено системний аналіз та визначено технологічні компоненти єдиного інформаційного освітнього середовища медичного ЗВО, а саме: корпоративна комп’ютерна мережа; робочі місця викладачів у системі дистанційного навчання та розробки онлайн-курсів (дизайнер, лектор відеоконференцзв’язку, модератор відеолекції або вебінару, дизайнер обробки відеоматеріалів); спеціалізовані системи моделювання; симуляційні комплекси; програмно-апаратні комплекси з обробки біологічних сигналів; спеціалізовані аудиторії: лекційні аудиторії, призначені для проведення дистанційних відеолекцій з інтерактивним спілкуванням, медійні центри для вебінарів та проведення телемедичних консультацій; хмарні сервіси. Запропоновану структуру інформаційно-освітнього середовища медичного університету впроваджено в навчальний процес ЗДМУ, що дозволило створити хмаро орієнтоване навчальне середовище. Використання гібридної моделі хмари дозволило вирішити питання інтеграції віртуальних середовищ кафедр, зокрема територіально віддалених, та наземної інфраструктури університету.
Описание: Іванькова Н. А. - ORCID ID 0000-0002-1011-746X; Рижов О. А. - ORCID ID 0000-0003-3964-5984.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/20877
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Медична інформатика)
Наукові праці. (Клінічна фармація ННІПО)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Наталя Іванькова.pdf1,27 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь