DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра загальної гігієни, медичної екології та профілактичної медицини >
Наукові праці. (Загальна гігієна) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/21109

Название: Оптимізація пробопідготовки для визначення 90SR У харчових продуктах
Другие названия: Optimization of sample preparation in the determination of 90Sr in food products
Авторы: Костенецький, М. І.
Трусевич, І. Л.
Борцова, М. В.
Куцак, Алла Валеріївна
Kostenetskyi, M. I.
Trusevych, I. L.
Bortsova, M. V.
Kutsak, A. V.
Ключевые слова: допустимі рівні вмісту радіонуклідів
мінімальна детектована активність
мінімальна вимірювана концентрація
продукти харчування
permissible levels of radionuclide content
minimum detectable activity
minimum measurable concentration
food products
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Оптимізація пробопідготовки для визначення 90SR У харчових продуктах / М. І. Костенецький, І. Л. Трусевич, М. В. Борцова, А. В. Куцак // Довкілля та здоров'я. - 2024. - N 2. - С. 45-47. - https://doi.org/10.32402/dovkil2024.02.045.
Аннотация: Мета: визначити можливість проведення досліджень радіонукліду 90Sr у продуктах харчування на відповідність ГН 6.6.1.1-130-2006 «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді» без проведення концентрування методом озолення. Матеріали та методи. У статті наведено методику розрахунку мінімальної вимірювальної концентрації продуктів харчування. За резуль-татами розрахунків визначено продукти, які можуть вимірюватися без концентрування. У роботі використовували аналітичні, статистичні та розрахункові методи дослідження. На етапі підготовки зразка для вимірювання часто виникає питання, в якому вигляді вимірювати зразок – нативному чи озоленому. Питомі активності харчових продуктів у нативному вигляді у багатьох випадках є нижчими за мінімальну вимірювану концентрацію (МВК)на спектрометрі. Щоб визначитись, яким чином готувати пробу на дослідження, перед початком роботи необхідно зіставити можливості спектрометра, мінімальну вимірювану концентрацію і допустимий рівень вмісту 90Sr у продукті дослідження. Для вирішення питання про необхідність озолення проби було проведено розрахунки МВК на кожен продукт харчування, а також розраховано вагу сирого продукту, необхідного для отримання 0,01 кг золи на вимірювання. Результати дослідження. За результатами розрахунків складено таблиці. До однієї увійшли продукти, активність яких може вимірюватися без озолення, а до другої – з озоленням. Користування та-кими таблицями надає можливість оптимізувати пробопідготовку для дослідження 90Sr спектрометричним методом. Із 50 груп продуктів харчування визначено 17, які можуть досліджуватись у нативному вигляді, що заощаджує час на пробопідготовку і збільшує продуктивність спектрометра. The aim: To determine the possibility of conducting studies of the radionuclide 90Sr in food products in accordance with GN 6.6.1.1-130-2006 «Permissible levels of radionuclides 137Cs and 90Sr in food products and drinking wate»" without concentration by the ashing method. Materials and methods: The article describes the method of calculating the minimum measuring concentration of food products. According to the results of the calculations, the products that can be measured without concentration are determined. Analytical, statistical and computational research methods were used during the work. At the stage of sample preparation for measurement, the question often arises in which form to measure the sample - native or ashed. The specific activities of food products in their native form are in many cases lower than the minimum measurable concentration (MMС) on the spectrometer. Therefore, in order to decide in what form to prepare the sample for research, before starting work, it is necessary to compare the capabilities of the spectrometer, the minimum measured concentration and the permissible level of 90Sr content in the research product. In order to solve the question of the need for ashing of the sample, calculations of MMC were carried out for each food product, as well as the weight of the raw product, necessary to obtain 0.01 kg of ash per measurement was calculated. Results: Tables are compiled based on the results of the calculations. One includes products whose activity can be measured without ashing, and the other includes products with ashing. The use of such tables makes it possible to optimize sample preparation for the study of 90Sr by the spectrometric method. Of the 50 groups of food products, 17 have been identified that can be studied in their native form, which saves time for sample preparation and increases the performance of the spectrometer.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/21109
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Загальна гігієна)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
111-0045.pdf97,89 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь