DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Наукова періодика ЗДМУ >
Запорожский медицинский журнал/Zaporozhye medical journal >
2012. ZMJ >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/2128

Название: Порівняння антибактеріальної активності ліпофільних екстрактів трави перстачу гусячого та перстачу білого
Авторы: Ковальова, А. М.
Абдулкафарова, Е. Р.
Кашпур, Н. В.
Волянський, А. Ю.
Осолодченко, Т. П.
Ключевые слова: перстач білий
перстач гусячий
ліпофільні витяги
метод «колодязів»
мінімальна бактеріостатична концентрація
мінімальна бактерицидна концентрація
лапчатка белая
лапчатка гусиная
липофильные извлечения
метод «колодцев»
минимальная бактериостатическая концентрация
минимальная бактерицидная концентрация
Potentilla alba
Potentilla anserina
lipophilic fractions
agar-diffusion method
minimum bacteriostatic concentration
minimum bactericidal concentration
Дата публикации: 2012
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Порівняння антибактеріальної активності ліпофільних екстрактів трави перстачу гусячого та перстачу білого / A. M. Ковальова [та ін.] // Запорож. мед. журн. - 2012. - N 3. - С. 71-73.
Аннотация: Вперше встановлено антибактеріальну активність ліпофільних витягів трави перстачу білого та перстачу гусячого, що відрізняються за компонентним складом. Визначено ступінь антибактеріальної активності фракцій. Встановлено, що P. aeruginosa є високочутливою до ліпофільних фракцій обох видів перстачів. Відносно до S. aureus, P. vulgaris високу інгібуючу активність показав хлороформний витяг трави перстачу гусячого. Ліпофільний витяг перстачу білого є високо активним щодо P. vulgaris, але менш активним щодо S. aureus. Високо чутливою до хлороформних фракцій трави перстачу білого та перстачу гусячого є E. coli. Мало чутливою є B. subtilis до досліджуваних концентрацій ліпофільних витягів. Впервые исследована антибактериальная активность липофильных извлечений травы лапчатки белой и лапчатки гусиной, которые отличаются компонентным составом. Определена степень антибактериальной активности фракций. Установлено, что P. aeruginosa является высокочувствительной к липофильным фракциям изучаемых видов лапчаток. По отношению к S. aureus, P. vulgaris высокую ингибирующую активность показал хлороформный экстракт травы лапчатки гусиной. Липофильное извлечение лапчатки белой является высоко активным относительно P. vulgaris, но менее активным к S. aureus. Высоко чувствительной к хлороформным фракциям травы лапчатки белой и лапчатки гусиной является E. coli. Мало чувствительной к исследуемым концентрациям липофильных извлечений является B. subtilis. Antibacterial activity of lipophilic fractions of Potentilla alba and Potentilla anserina herbs, which differ in component composition, was studied for the first time. The degree of antibacterial activity of fractions was established. It was shown that P. aeruginosa is highly sensitive to lipophilic factions of the studied Potentilla species. In relation to S.aureus, P. vulgaris high inhibiting activity was revealed for chloroformic extract of Potentilla anserina herb. Lipophilic extract from Potentilla alba is highly active against P.vulgaris, but less active against S.aureus. Highly sensitive to chloroformic factions of Potentilla alba and Potentilla anserina herbs is E. coli. Low level of sensivity to the studied concentrations of lipophilic extractions B. subtilis revealed.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/2128
Располагается в коллекциях:2012. ZMJ

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
zmj_1203_71-73.pdf335,66 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь