DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра клінічної фармації, фармакотерапії, фармакогнозії та фармацевтичної хімії ННІПО >
Наукові праці. (Клінічна фармація ННІПО) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/3983

Название: Аналгетична активність похідних 1,2,4-тріазолу на етапі первинного фармакологічного скринінгу
Другие названия: Analgesic activity of 1,2,4-triazole derivatives in primary pharmacological screening
Авторы: Білай, Іван Михайлович
Михайлюк, Євгеній Олегович
Цис, Олексій Вікторович
Шабельник, Костянтин Петрович
Коваленко, Сергій Іванович
Bilay, I. M.
Mihayluk, E. O.
Tsys, O. V.
Shabel'nik, K. P.
Kovalenko, S. I.
Ostapenko, A. O.
Ключевые слова: аналгетична активність
похідні 1,2,4-тріазолу
analgesic activity
1,2,4-triazole derivative
Дата публикации: 2016
Издатель: Київ
Библиографическое описание: Аналгетична активність похідних 1,2,4-тріазолу на етапі первинного фармакологічного скринінгу / І. М. Білай [та ін.] // Фармакологія та лікарська токсикологія. – 2016. - № 1. – С. 48-52.
Аннотация: Проблема болю й аналгезії займає одне з центральних місць у сучасній медицині, що свідчить про необхідність пошуку нових речовин з аналгетичними властивостями. Мета дослідження – вивчити аналгетичну активність похідних 1,2,4-тріазолу на етапі первинного фармакологічного скринінгу. Аналгетичну активність визначали на білих лабораторних щурах лінії Вістар масою 180–230 г. Лабораторні тварини були розподілені на наступні групи: контрольна група (тваринам внутрішньоочеревинно вводили 0,9 % розчин NaCl у дозі 0,1 мл на 1 кг маси тіла); група порівняння (вводили анальгін у дозі 50 мг/кг в/о у вигляді 10 % розчину); 3 –9 групи (вводили досліджувані речо- вини – похідні 1,2,4-тріазолу у вигляді 10 % суспензії внутрішньоочеревинно в дозі 1/10 ЛД50). Вив- чення центрального компонента аналгетичної дії препаратів проводили відповідно до загальноприйнятої методики шляхом електроподразнення кінцівок імпульсним струмом напругою від 1 до 100 В. Вимірювання порога больової чутливості проводили до введення досліджуваних речовин і через 20 хв після введення. Отримані дані свідчать про наявність аналгетичної активності у похідних 1,2,4-тріазолу. У результаті виконаного дослідження встановлено, що найбільшу активність відносно групи контролю проявляла сполука 2-(3-(піридин-4-іл)-1H-1,2,4-тріазол-5-іл)анілін – ПК-282 (248,41 %), яка перевершувала пре- парат порівняння анальгін. При цьому речовини ПК-274, ПК-370, ПК-297 и ПК-372 проявляли аналге- тичну активність на рівні анальгіна. Проведений скринінг створює передумови для подальшого поглибленого вивчення ефективності та безпечності найактивніших речовин серед даного класу хімічних сполук і оцінки доцільності їх використання в практичній медицині.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/3983
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Клінічна фармакологія)
Наукові праці. (Фармацевтична хімія)
Наукові праці. (Органічна хімія)
Наукові праці. (Клінічна фармація ННІПО)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Анальгетична дія.pdf1,59 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь