DSpace About DSpace Software
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра управління і економіки фармації та фармацевтичної технології >
Наукові праці. (УЕФ та фарм. технології ФПО) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/4444

Название: Дослідження амінокислотного складу надземної частини гірчаку почечуйного
Другие названия: Исследование аминокислотного состава надземной части горца почечуйного
Research of amino acid aerial parts Polygonum persicaria L.
Авторы: Лукіна, Ірина Андріївна
Мазулін, Олександр Владиленович
Мазулін, Георгій Владиленович
Лукина, И. А.
Мазулин, А. В.
Мазулин, Г. В.
Lukina, І. А.
Mazulin, О. V.
Mazulin, G. V.
Ключевые слова: амінокислоти
надземна частина
Polygonum persicaria L.
лікарська рослинна сировина
amino acids
aerial parts
Polygonum persicaria L.
medicinal herbs
Issue Date: 2016
Библиографическое описание: Лукіна І. А. Дослідження амінокислотного складу надземної частини гірчаку почечуйного (Рolygonum persicaria L.) / І. А. Лукіна, О. В. Мазулін, Г. В. Мазулін // Фармацевтичний журнал. - 2016. - № 2. - С. 88-91.
Аннотация: Одним из перспективных источников получения аминокислот являются лекарственные растения. Растительные аминокислоты образуют большую группу органических соединений, которые обладают уникальными биологическими, фармакологическими и токсикологическим свойствам. Имея широкий спектр фармакологического действия и способность усиливать усвояемость других веществ, аминокислоты привлекают к себе все больше внимания исследователей как потенциальные лекарственные средства. Так как аминокислоты вносят существенный вклад в фармакологическую активность растений, то следует учитывать их содержание в растительных объектах. Целью данной работы было исследование аминокислотного состава надземной части (соцветия, листья, трава) горца почечуйного (Polygonum persicaria L.). По методике Штейна и Мура на высокоэффективном жидкостном хроматографе проводили исследования качественного состава и установление количественного содержания свободных и связанных в составе белка аминокислот. Было установлено, что независимо от морфолого-анатомической части растения доминировали такие аминокислоты: аланин, цистин, аргинин (заменимые), лейцин, лизин, изолейцин (незаменимые). Определено присутствие 15 аминокислот, 7 из которых являются незаменимыми. Наблюдалось наибольшее накопление аминокислот г. почечуйного в соцветии (0,11±0,0033% и 0,66±0,0198%), незначительно отличалась концентрация в траве (1,09±0,057% и 6,49±0,1947%) и в листьях (1,06±0,0318% и 5,49±0,1647%). Результаты исследования будут использованы при разработке методов контроля качества на исследуемое лекарственное растительное сырье и будет учтено для прогнозирования фармакологического действия лекарственных средств полученных на его основе. One of the most promising sources of amino acids are medicinal plants. Amino acids plant’s form a large group of organic compounds that have unique biological, pharmacological and toxicological properties. With a wide range of pharmacological actions and the ability to enhance the assimilation of other substances, amino acids have attracted large the attention of researchers as potential drugs. Since amino acids contribute significantly to the pharmacological activity of plants, it is necessary to take account of their content in the medicinal plants. The aim of this study was to investigate the amino acid composition of the aerial part (inflorescences, leaves, herb) Polygonum persicaria L. According to the method of Moore and Stein on high performance liquid chromatography conducted research to establish qualitative composition and quantitative content of free and protein-bound amino acids composition. It was determined that, regardless of the morphological and anatomical parts of the plant these dominating amino acids: alanine, cysteine, arginine (nonessential), leucine, lysine, isoleucine (essential). Is defined the presence of 15 amino acids, 7 of which are essential. There was the greatest accumulation of amino acids in the inflorescence Polygonum persicaria L. (0,11±0,0033%; 0,66±0,0198%), differed slightly the concentration in the herb (1,09±0,057%; 6,49±0,1947% ) and in leaves (1,06±0,0318%; 5,49±0,1647%). The research results will be used in the development of quality control methods on the investigational medicinal plant and will be counted for the prediction of the pharmacological effects of drugs derived from it.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/4444
Appears in Collections:Наукові праці. (УЕФ та фарм. технології ФПО)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
pharmazh_2016_2_17.pdf666,08 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback