DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Університетська клініка ЗДМУ >
Наукові праці. Університетська клініка ЗДМУ >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9264

Название: Особливості лікування пацієнтів з люмбоішіалгією та коксартрозом
Авторы: Біленький, А. С.
Ключевые слова: тези доповідей
Дата публикации: 2018
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Біленький, А.С. Особливості лікування пацієнтів з люмбоішіалгією та коксартрозом / Біленький А.С. // Актуальні питання сучасної медицини і фармації : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (до 50-річчя заснування ЗДМУ), 18-25 квітня 2018 р., 30 травня 2018 р. – Запоріжжя, 2018. – С. 34.
Аннотация: Актуальність питання уражень опорно-рухового апарату зростає щороку, що наочно демонструє національна та світова статистика останніх років. У практичній діяльності усе частіше зустрічаються випадки комбінованої патології хребта та суглобів. Перед усім, це обумовлено анатомічною, фізіологічною та біомеханічною єдністю функцій хребта та суглобів, а отже, цілком ймовірно припустити, що зростання кількості вертеброгенних захворювань призведе до зростання кількості патології суглобів. Лідером у повсякденній практиці є поєднання люмбоішіалгії та коксартрозу. Мета дослідження: визначити особливості не медикаментозного лікування комбінованого ураження попереково-крижового відділу хребта та кульшових суглобів. Матеріал та методи дослідження: було відібрано дослідну групу пацієнтів у кількості 30 осіб, що мали ураження попереково-крижового відділу хребта та одного або обох кульшових суглобів. Вік пацієнтів коливався у межах 35-40 років. У гендерному співвідношенні: жінки 20, чоловіки 10. Ураження одного кульшового суглобу мали 23 пацієнти, обох – 7. Усі пацієнти на момент лікування знаходились поза періодом загострення, мали МРТ та рентгенологічно підтверджені ознаки ураження хребта та кульшового суглоба. Застосовувались наступні методи лікування: периартикулярна остеопатія та масаж, голкорефлексотерапія, масаж попереково-крижового відділу хребта та лазеротерапія за ходом ураженого сідничного нерва та на периартикулярні точки кульшового суглоба. Кількість процедур курсу лікування складала 10 сеансів. Оцінка проводилась за суб`єктивним станом, ступіню рухливості суглобів, ВАШ.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9264
Располагается в коллекциях:Наукові праці. Університетська клініка ЗДМУ

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Page-34-Біленький.pdf191,25 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь