DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра терапії та кардіології ННІПО >
Наукові праці. (Терапія та кардіологія ННІПО) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9446

Название: Внесок генетичних маркерів у зміни терапевтичної дози варфарину у хворих з фібриляцією передсердь
Авторы: Колесник, Михайло Юрійович
Михайловський, Ярослав Максимович
Ключевые слова: тези доповідей
Дата публикации: 2018
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Колесник М. Ю. Внесок генетичних маркерів у зміни терапевтичної дози варфарину у хворих з фібриляцією передсердь / М. Ю. Колесник, Я. М. Михайловський // Актуальні питання сучасної медицини і фармації : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (до 50-річчя заснування ЗДМУ), 18-25 квітня 2018 р., 30 травня 2018 р. – Запоріжжя, 2018. – С. 68.
Аннотация: Вступ. Важливим аспектом терапії фібриляції передсердь (ФП) є запобігання тромбоемболічним подіям. Незважаючи на появу нових оральних антикоагулянтів, основним препаратом, що застосовується з цією метою, продовжує залишатися варфарин (ВФ). При призначенні ВФ необхідно враховувати, що препарат характеризується вузьким терапевтичним діапазоном, а його доза, стабільність антикоагулянтного ефекту і ризик виникнення кровотеч залежать від багатьох чинників, серед яких особливе значення мають генетичні особливості. Поширеність мутацій генів, що впливають на метаболізм ВФ, може відрізнятися навіть у різних регіонах однієї країни. В Запорізькій області дослідження поліморфізмів цих генів та їх вплив на зміни терапевтичної дози ВФ не проводилися. Мета роботи: виявити частоту поліморфізму генів CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 та встановити їх взаємозв’язок зі зміною терапевтичної дози ВФ у хворих з ФП, що мешкають в Запорізької області. Матеріали та методи. До дослідження включено 41 хворого з ФП (середній вік – 68,2±1,2 р., чоловіків – 19, жінок – 22), які спостерігалися в антикоагулянтному кабінеті на базі ННМЦ «Університетська клініка» ЗДМУ та дали інформовану згоду на участь. Обстеження хворих з ФП проводили відповідно до загальноприйнятих стандартів. Поліморфізм генів CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 визначали у відділі молекулярно-генетичних досліджень навчального медико-лабораторного центру ЗДМУ (директор – проф. Абрамов А.В., зав. відділом – проф. Камишний О.М.). Ампліфікацію фрагментів ДНК, що містять поліморфні ділянки, проводили за допомогою полімеразної ланцюгової реакції у режимі реального часу наборами Фармакогенетика Варфарин (ООО «НПО ДНК-Технологія») в термоциклері CFХ-96 (BioRad) з флуоресцентною схемою детекції. Реєстрація результатів ПЦР проводилася автоматично програмним забезпеченням. Статистичну обробку даних проводили за допомогою пакету програм «Statistica 6.0» за загальноприйнятою методикою.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9446
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Терапія та кардіологія ННІПО)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Page-68-Колесник-Михайловский.pdf192,93 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь