DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра терапії, кардіології та неврології ННІПО >
Наукові праці. (Терапія та кардіологія ННІПО) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9528

Название: Коморбідні стани в практиці терапевта
Авторы: Пахомова, Світлана Петрівна
Федорова, Олена Петрівна
Непрядкіна, Ірина Василівна
Дудко, О. В.
Ключевые слова: тези доповідей
Дата публикации: 2018
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Коморбідні стани в практиці терапевта / С. П. Пахомова, О. П. Федорова, І. В. Непрядкіна, О. В. Дудко // Актуальні питання сучасної медицини і фармації : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (до 50-річчя заснування ЗДМУ), 18-25 квітня 2018 р., 30 травня 2018 р. – Запоріжжя, 2018. – С.96.
Аннотация: В наступний час все більше і більше пацієнтів мають коморбідну патологію, сполучення двох та/або більше захворювань, які пов’язані між собою патогенетичними механізмами, що потребує від лікаря системного підходу до хворого, пошуку зв’язків станів, які мають місце, та вибору раціонального лікування. Вперше визначення ко- поліморбідності дав вчений A.K. Feinstein у 1970 році. Під коморбідністю треба розуміти наявність додаткової клінічної картини, яка вже існує або може з’явитися самостійно, зокрема захворювання, яке перебігає, і завжди відрізняється від нього. В таких випадках треба шукати підходи у сукупності з аналізом перенесених хвороб, факторів ризику та предикторів, а також з розрахунком вірогідності потенційно можливих ускладнень (Верткин А.Л., 2013). Вітчизняна медицина багато років вчила лікувати хворого, а не хворобу, але сучасні уніфіковані протоколи і стандарти націлені на лікування хвороби. Індивідуальний підхід до пацієнта диктує необхідність різноманітного вивчення клініки основного, супутнього та перенесених захворювань, а також їх комплексної діагностики та раціонального лікування. Складність ведення пацієнтів в терапевтичному відділенні в тому, що не можливо вести хворого тільки з патологією, яка турбує зараз, не враховуючи інші захворювання. При лікуванні пацієнта з коморбідною патологією виникає необхідність враховувати медикаментозну взаємодію та більш ретельно підходити до призначення препаратів. Мета дослідження: вивчення структури коморбідної патології у хворих терапевтичного відділення та факторів порушення метаболізму, які потрібно враховувати при лікуванні. Матеріали і методи. Проаналізовано 60 історій хвороб пацієнтів (36 жінок, 24 чоловіків), які одночасно знаходилися у терапевтичному відділення Університетської клініки, проведений аналіз результатів лабораторних досліджень метаболічних порушень.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9528
Располагается в коллекциях:Наукові праці. Університетська клініка ЗДМУ
Наукові праці. (Терапія та кардіологія ННІПО)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Page-96-Пахомова.pdf212,52 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь