DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра терапії та кардіології ННІПО >
Наукові праці. (Терапія та кардіологія ННІПО) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9547

Название: Профілактика розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки у амбулаторних пацієнтів
Авторы: Радомська, Тетяна Юріївна
Ключевые слова: тези доповідей
Дата публикации: 2018
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Радомська Т. Ю. Профілактика розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки у амбулаторних пацієнтів / Т. Ю. Радомська // Актуальні питання сучасної медицини і фармації : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (до 50-річчя заснування ЗДМУ), 18-25 квітня 2018 р., 30 травня 2018 р. – Запоріжжя, 2018. – С.104.
Аннотация: Вступ. Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є найпоширенішою патологією серед усіх хронічних захворювань печінки, що призводить до погіршення якості життя, інвалідизації та смерті (Кобиляк Н.М та співав., 2015). Це зумовлено насамперед високим ризиком її прогресування з розвитком стеатогепатиту, печінкової недостатності та гепатоцелюлярної карциноми (Neuschwander-Tetri B.A., 2013). Поширеність НАЖХП у різних країнах перебуває в межах 14-40% (Singh S. et al., 2015, McPherson S., 2015). НАЖХП трапляється в усіх вікових групах, але найбільший ризик її розвитку спостерігається у жінок віком 40-60 років з ознаками метаболічного синдрому (Lazo M., Clark J.M., 2008, Діденко В.І., 2015). Мета дослідження – оцінити ефективність профілактичних заходів щодо розвитку НАЖХП у амбулаторних пацієнтів. Матеріали і методи. На базі діагностичного відділення Навчально-наукового медичного центру «Університетська клініка» було обстежено 53 пацієнта, середній вік яких склав 47±1,2 року, з них жінок було 30, чоловіків - 23. Всім обстеженим проводилося антропометричне вимірювання з розрахунком індексу маси тіла (ІМТ), ультразвукове дослідження гепатобіліарної системи за стандартною методикою на апараті LOGIQ C5 Premium (США), визначення рівня глюкози у венозній крові, аланінамінотрансферази (АЛТ), загального холестерину (ЗХ), ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), тригліцеридів (ТГ) здійснювалося на біохімічному аналізаторі-фотометрі Prestige-24і (Японія). Особам, у яких було виявлено гіперглікемію натщесерце, додаткового проводили глюкозотолерантний тест за стандартною методикою. Обстеження проводилося двічі з інтервалом 6 місяців. Статистична обробка результатів здійснювалася за допомогою комп’ютерної програми «Statistica 6.1» (StatSoftIns, США).
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9547
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Терапія та кардіологія ННІПО)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Page-104-Радомська.pdf192,51 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь