DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Наукові роботи студентів та аспірантів >
Студентське наукове товариство: статті, доповіді, тези >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9820

Название: Надання невідкладної медичної допомоги на до госпітальному етапі тяжким хворим з мозковою комою
Авторы: Притула, Д. Г.
Бойко, Костянтин Анатолійович
Лепетченко, В. М.
Ключевые слова: тези доповідей
Дата публикации: 2019
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Притула, Д. Г. Надання невідкладної медичної допомоги на до госпітальному етапі тяжким хворим з мозковою комою / Д. Г. Притула, К. А. Бойко, В. М. Лепетченко // Актуальні питання сучасної медицини і фармації : зб. тез доп. наук.-практ. конф. з міжнар. участю молодих вчених та студентів, 13–17 травня 2019 р. – Запоріжжя: ЗДМУ, 2019. – С. 96-97.
Аннотация: Вступ. Набряк головного мозку – це патологічний процес, який виявляється надлишковим накопиченням рідини у клітинах головного мозку та у міжклітинному просторі, збільшення об’єму мозку та внутрішньочерепної гіпертензії, зустрічається при багатьох видах патології, та є небезпечним для життя. За патогенезом набряк мозку розділяють на вазогенний, цитотоксичний інтерстиційний та інфільтраційний. В залежності від етіологічного фактору розрізняють: травматичний, післяопераційний, токсичний, запальний, ішемічний та гіпертинзивний набряк головного мозку. Згідно з доктриною Монро-Келлі мозок є практично нестисливий. Об’єм крові в порожнині черепа - це компонент, який змінюється з найбільшою швидкістю. Особливістю кровопостачання мозку є феномен ауторегуляції- здатність підтримувати свій кровообіг у відповідності з метаболічними потребами незалежно від коливань системного АТ. Механізми ауторегуляції забезпечують постійність мозкового кровообігу та енергетичного обміну мозку при САТ в діапазоні від 60 до 160мм.рт.ст. Мета дослідження. Підтримка мозкового кровотоку для забезпечення ауторегуляції на догоспітальному етапі у пацієнтів з ГПМК (гостре порушення мозкового кровообігу), в залежності від ВЧТ (внутрішньо черепний тиск) Матеріал і методи. Проведено ретроспективний аналіз надання екстреної допомоги на до госпітальному етапі 37-ми пацієнтам (15 жінок та 22 чоловіків) у віці від 45 до 86 років с діагнозом ГПМК, мозкова кома Ι-ΙΙ ступеня. Хворі булу розділено за показником церебрального перфузійного тиску на 3 групи: ЦПТ (нижче 50ммHg) 7 пацієнтів; ЦПТ (50-70ммHg) 5 пацієнтів; ЦПТ (вище 70ммHg) 25 пацієнтів. У хворих с низьким ЦПТ застосовували ГОМК у дозі 56 мг/кг та норадреналін, та з нормальним ГОМК у дозі 30 мг/кг з тіопеталому дозі 4-6 мг/кг та у хворих з високим ЦПТ використовували тіопентал Na у дозі 4-6 мг/кг. Досліджувався вплив внутрішньовенних анестетиків, на гемодинаміку та ЦПТ. Всім хворим проводили штучну вентиляцію легень в режимі нормооксії та нормокапнії. Для профілактики інтубаційнного стресу внутрішньовенно застосовували лідокаїн в дозі 1.5 мг/кг. Для визначення ЦПТ розраховували САТ (середній артеріальний тиск) та ВЧТ загально прийнятими формулами. Контрольні точки: первинний огляд, переведення хворого на ШВЛ, та при переведенні хворого у стаціонар. Аналіз проводили за допомогою непараметричного Т-критерію Вілкоксана та використовувати U-критерій Мана-Уітні.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9820
Располагается в коллекциях:Студентське наукове товариство: статті, доповіді, тези

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Притула_96.pdf897,78 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь