DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра фтизіатрії і пульмонології >
Наукові праці. (Фтизіатрія і пульмонологія) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9831

Название: Актуальність вивчення порушень щитоподібної залози у хворих на хіміорезистентний туберкульоз легень
Авторы: Разнатовська, Олена Миколаївна
Москалюк, А. С.
Ключевые слова: тези доповідей
Дата публикации: 2019
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Разнатовська, О. М. Актуальність вивчення порушень щитоподібної залози у хворих на хіміорезистентний туберкульоз легень / О. М. Разнатовська, А. С. Москалюк // Актуальні питання сучасної медицини і фармації : зб. тез доп. наук.-практ. конф. з міжнар. участю молодих вчених та студентів, 13–17 травня 2019 р. – Запоріжжя: ЗДМУ, 2019. – С. 102.
Аннотация: Вступ. На сьогодні в усьому світі серед інфекційних захворювань одне з провідних місць та причин смерті займає хіміорезистентний туберкульоз (ХРТБ) легень. Ситуація ускладнюється тим, що збільшується кількість хворих на ХРТБ легень із супутніми порушеннями щитоподібної залози, які можуть ускладнювати одне одного. На цьому тлі ефективність лікування цих хворих залишається низькою. Мета дослідження: встановлення актуальності вивчення порушень щитоподібної залози у хворих на ХРТБ легень. Матеріал і методи. Аналіз літератури щодо вивчення порушень щитоподібної залози у хворих на ХРТБ легень. Отримані результати. Встановлено, що в основі більшості аутоімунних захворювань лежить порушення Т-клітинної ланки імунітету, що призводить до деструкції тканини, атрофії органу та зменшенню продукції гормонів. Провідне місце серед цих захворювань займає аутоімунний тіреоїдит (до 30 %). В літературі знайдено поодинокі роботи присвячені дослідженню патології щитоподібної залози у хворих на туберкульоз. Дані Матвеевої С.Л. (2017) свідчать про те, що у хворих на туберкульоз легень у 66,6 % випадків діагностується аутоімунний тіреоїдит з проявами субклінічного гіпотиреозу, що негативно впливає, як на клінічний перебіг туберкульозу, так й на результат антимікобактеріального лікування. Встановлено, що зміни у щитоподібній залозі передують розвитку клінічних проявів. Провівши аналіз літератури щодо вивчення порушень щитоподібної залози у хворих на туберкульоз легень ми встановили, що дані дуже різняться. При цьому відсутні дані досліджень щодо вивчення таких порушень у хворих на ХРТБ легень.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9831
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Фтизіатрія і пульмонологія)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Разнатовська_102.pdf548,11 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь