DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Наукові роботи студентів та аспірантів >
Студентське наукове товариство: статті, доповіді, тези >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9858

Название: Стан м’язової витривалості у дітей, хворих на цукровий діабет
Авторы: Тисленко, В. Г.
Чудова, Наталя Ігорівна
Ключевые слова: тези доповідей
Дата публикации: 2019
Издатель: Запорізький державний медичний університет
Библиографическое описание: Тисленко, В. Г. Стан м’язової витривалості у дітей, хворих на цукровий діабет / В. Г. Тисленко, Н. І. Чудова // Актуальні питання сучасної медицини і фармації : зб. тез доп. наук.-практ. конф. з міжнар. участю молодих вчених та студентів, 13–17 травня 2019 р. – Запоріжжя: ЗДМУ, 2019. – С. 118-119.
Аннотация: Вступ. Найбільш значущу роль у підтриманні поз та виконанні рухів відіграють скорочення смугастих м’язів. Утримання позицій відбувається за рахунок повільних тонічних (постуральних) м’язів, в структурі яких переважають волокна с аеробним типом обміну. Саме вони виконують повільні скорочення, розвиваюсь невелику напругу, але мають найбільшу витривалість. Останні дослідження показали, що у хворих на інсулінозалежний цукровий діабет спостерігається підвищена втомлюваність, втрата стовбурових клітин м'язів та погіршення гліколітичного метаболізму. Проте, незважаючи на важливу роль скелетних м’язів у метаболічному контролі рівня глюкози в крові, дослідження що стосуються вивчення функціонального стану скелетної мускулатури у дітей, хворих на цукровий діабет, майже не проводилися. Мета дослідження: дослідити стан м’язової витривалості у дітей, хворих на цукровий діабет, в залежності від тривалості захворювання. Матеріал і методи. Обстежено 30 дітей, хворих на інсулінозалежний цукровий діабет (ЦД), віком від 11 до 17 років. В залежності від тривалості перебігу захворювання пацієнтів було розділено на 3 групи. До першої групи були віднесені 10 дітей з тривалістю захворювання до 1 року, до 2 групи увійшли 10 дітей з тривалістю ЦД від 1 до 5 років, 3 групу склали 10 дітей, які хворіють на ЦД понад 5 років. Контрольну групу склали 10 умовно здорових дітей. Усі групи були репрезентативні за віком, статтю та індексом маси тіла. Для оцінки функціонального стану м’язової системи були використані проби з визначенням статичної м’язової витривалості (утримання згинання шиї у положенні лежачи, утримання рівних ніг під кутом 45 у положенні лежачі, повне розгинання тулуба лежачи на животі та утримання кута 45 при відведенні нижньої кінцівки вбік), вимірювання кистьової сили до та після фізичного навантаження за допомогою кистьового пружинного динамометра з подальшим розрахунком індексу кистьової сили (ІКС). Додатково оцінювався кісточково-плечовий індекс (КПІ) до та після фізичного навантаження.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/9858
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Госпітальна педіатрія)
Студентське наукове товариство: статті, доповіді, тези

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Тисленко_118.pdf898,38 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь